Welk effect hebben geuren op de sfeer in huis?

 

Dat geuren een effect hebben op hoe we ons voelen, is al lang geen geheim meer. Er zijn vandaag zelfs geurpsychologen, professionals die zich specialiseren in het onderwerp. Maar ook geurmarketing is niet meer weg te denken in bijvoorbeeld winkels of hotels. Je hebt het wellicht zelf al gemerkt: je stapt een kamer binnen, snuift de geur op en voelt je meteen op je gemak of net niet. Dat is de kracht van geur.

Synthetische vs. Etherische geuren

Volgens geurpsychologen bestaat er een groot verschil tussen synthetische geuren en etherische geuren. Waar synthetische geuren eigenlijk een geur nabootsen, worden etherische oliën samengesteld uit planten. Een synthetische geur geeft wel een geur af maar zonder de heilzame effecten op ons lichaam of geest. Etherische geuren doen ons wel fysiek en mentaal beter voelen. 

Net daarom bied ik enkel kaarsen aan met etherische geuren.

Hoe werken geuren in op je hersenen? 

Wanneer je neus geurmoleculen opvangt, zenden de receptoren in je neus signalen naar je hersenen. Meer bepaald naar het limbisch systeem in je hersenen waar je ‘reukkolf’ zit. In dat stukje van je brein wordt de geur geïdentificeerd. Je hersenen beslissen dan wat het met die informatie moet doen. 

Na ongeveer twee keer ademhalen, stoppen de receptoren in je neus met dat proces. Jij zal merken dat de intensiteit van de geur vanaf dan afneemt. Tenminste als je brein heeft besloten dat de geur niet bedreigend is en dus ook weinig belang heeft. Waarom dit precies gebeurt, daar zijn wetenschappers nog niet helemaal zeker van. Ze gaan er van uit dat het ons helpt veranderingen in geuren sneller te signaleren. 

Hebben je hersenen de geur wel als bedreigend geklasseerd, dan zal je merken dat het moeilijk is om de geur te negeren. Denk aan de geur van gas, van producten die voorbij de houdbaarheidsdatum zijn, een rioolgeur of de geur van een stinkende vuilnisbak. 

 

Bron: