Verzorging kaarsen

Haal de kristalen uit de kaars voor het branden daarna kan je deze wassen met lauwwarm water en bewaren. 

Enkele tips voor een optimaal gebruik van je kaars:

  • Laat de kaars altijd tenminste 2 uur branden. Voor de meest ideale geurverspreiding laat je de kaarsen 3 tot 4 uur branden.
  • Voorkom dat een kaars gaat tunnelen. Dit doet zich voor bij een kaars die niet lang genoeg heeft gebrand. Als dit voorkomt kun je dit eenvoudig oplossen door de kaars minimaal 3 uur te laten branden.
  • Mogelijk kan de lont ‘kopje onder’ gaan, de enige oplossing is om wat van de gesmolten wax uit de kaars te halen, voordat je deze weer aansteekt.

Laat de bovenlaag volledig smelten

Wanneer je de kaars voor de eerste keer aansteekt, doof ze dan pas wanneer de bovenlaag volledig is gesmolten. Je weet dat dit het geval is wanneer de volledige oppervlakte van de kaars vloeibaar is. 

Doof je de kaars vooraleer de volledige bovenlaag is gesmolten dan krijg je gegarandeerd “tunneling” of stukken niet-gesmolten kaars aan de zijkanten of aan het glas. Telkens wanneer je de kaars opnieuw aansteekt, zal je lont steeds dieper wegzakken zonder dat de zijkanten smelten. Zo geniet je niet van de volledige kaars en enkel het middelste stukje.

Doof de kaars op tijd

Het duurt ongeveer een uurtje eer de bovenlaag van de kaars gesmolten is. Een kaars een uurtje laten branden is dus een goed idee. Laat je de kaars te lang branden, bestaat de kans dat de kaars oververhit. Dat zie je wanneer de volledige kaars vloeibaar wordt en de lont zicht verplaatst. Wanneer dat gebeurt, zal je kaars niet gelijkmatig branden. Indien de lont zich teveel naar de zijkant verplaatst, krijg je ook een zwartgeblakerd glas.

Steek je kaars dus voor minimum 1 en maximum 4 uur aan om zolang mogelijk van je kaars te genieten. Doof ze daarna voorzichtig.

Veiligheid

  • Laat de kaars nooit branden zonder toezicht
  • Laat een brandende kaars niet alleen bij kinderen en huisdieren
  • Zet geen brandende kaars in de buurt van brandbare materialen
  • Plaats je kaars op een niet brandbare ondergrond
  • Haal de kristallen uit de kaars wanneer deze voor het eerst gebrand wordt

 

Bron: